а/ Автомашинаар аялах үед:
Тээврийн хэрэгслээр зорчих жуулчдын амь нас, аюулгүй байдалтай холбогдуулан
авах шаардлагатай арга хэмжээнүүдийн жагсаалт гарган мөрдөж ажиллах;
Аяллын бэлтгэлийг сайн хангаж, техник хэрэгслийн бүрэн бүтэн байдлыг байнга
шалгаж, сэлбэг, хэрэгслийг хангалттай тоогоор нөөцөлж занших;
Жолооч, хөтөч-тайлбарлагч нар эмнэлгийн анхны тусламжийн талаархи мэдлэгтэй
байх, эмийн санг тогтмол авч явах;
Жуулчин тээвэрлэх автоташины хурдыг бүх төрлийн замд 50 км/цагаас хэтрүүлэхгүй
байх;
Зорчигчдыг хүсвэл 2 цаг тутамд 5 минутын хугацаатай тээврийн хэрэгслээс түр
гаргаж амраах;
Зогссон үед машины бүрэн бүтэн байдлыг шалгаж хэвших;
Холын зайн тээвэрлэлтийн үед 4.5-5 цаг тутамд зорчигчдод хоол, ундааны зүйлээр
үйлчлэх;
Өвчтэй буюу настай хүмүүс, хүүхдүүдэд илүү анхаарал халамж тавих;
Хог хаягдал хийх тусгай уут сав хэрэглэх;
Буудаллах газрыг байгалийн бартаа саад багатай, нөмөртэй, үер усны аюулгүй хил,
хот суурин газраас зайтай газарт сонгох;
Хоттой танилцах аяллын үед жуулчдыг хөтөлбөрт багтаагүй газруудад дагуулж
явахаас зайлсхийх;
Хүн олон цуглардаг газруудад хулгай зэрэг сөрөг үзэгдэл байдгийг жуулчдад
анхааруулж сонор сэрэмжтэй байхыг сануулах;
б/ Агаарын тээврээр аялах үед:
Зорчигч тээврийн үйлчилгээ эхлэхтэй холбогдсон дүрэм журмыг үйл ажиллагаандаа
мөрдлөг болгох;
Дорнод аймгийн аялал жуулчлалын мастер төлөвлөгөө – 2030
250
в/ Усан тээврийн хэрэгслээр аялах үед:
Аврах хантаазгүй, хангалттай шатахуунгүй, сэлүүргүй тохиолдолд завь, онгоцыг
ажиллуулах, зорчигч тээвэрлэхийг хориглох;
Завь, онгоцны даацыг хэтрүүлэлгүй ажиллах, аяллын үеэр зорчигчдыг аль нэг талд
бөөгнөрүүлэхээс урьдчилан сэргийлэх;
Хэрвээ хүчтэй салхи шуурга, ширүүн бороо орох нь мэдэгдэж цаг агаар таагүй
байвал завь, онгоцоор аялахгүй байх;
г/ Аяллын үед хоол хүнс бэлтгэх талаар:
Хоол хүнсийг бэлтгэх, хийхдээ зориулалтын сав, хэрэгсэл ашиглах;
Хооллох аяга, таваг, хутга, сэрээг зориулалтын цэвэрлэгээний бодисоор цэвэрлэж,
битүү саванд хадгалах;
Хоол хүнсийг боловсруулахад ашиглаж буй хий, түлштэй болгоомжтой, харьцах;
Хээрийн нөхцөлд хэрэглэж буй ил задгай болон гүний усыг байнга буцалгаж
хэрэглэх;
Усны зориулалтын сав хэрэгслийг аялалд ашиглах;
Хялбархан муудах хоол хүнсний бүтээгдэхүүнийг хадгалахдаа хадгалалтын горимыг
чанад сахих;
Хоол хүнсний үлдэгдлийг гэр, майхны ойролцоо ил задгай хаяхгүй байх;